1.
Piekeren hanteren kan je leren
Rust in je hoofd
LEZING OF WORKSHOPS
1,2,3 of 4 sessies
Waarom ben ik toch zo?’, ‘Waarom overkomt mij dat weer?’ , ‘ Wat zal die van mij vinden?’ , ‘Waarom lukt mij dat nooit?’, ‘Wat zou daar achter zitten?’ ‘Zal het ooit nog goed komen?’…
Word jij ook regelmatig geplaagd door dergelijke piekervragen waarop met de beste wil van de wereld geen sluitend antwoord te verzinnen valt?
Waarschijnlijk heb je het al door dat, alle goede bedoelingen ten spijt, het overgrote deel van de energie die piekeren opslorpt niet naar de oplossing van het probleem gaat, maar naar het uitvergroten en verdiepen ervan. Daarom is piekeren een ernstig energie lek. Het laat je in een inactiviteitval lopen die zichzelf versterkt en je steeds meer uitput.
Gelukkig is piekeren geen ongeneeslijke ziekte. Piekeren is vooral een slechte gewoonte. Een zeer storende denkvervuiling. Cognitieve Psychologie spitst zich toe op de aanpak van die denkvervuiling en leert ons dat storende denkpatronen kunnen omgebogen worden. In deze workshop worden naast een aantal praktische tips om te leren omgaan met piekeren ook een praktisch werkbaar schema voorgesteld. We leren een aantal denkfouten identificeren. Daarmee kan je aan de slag om de storende gedachten zelf aan te pakken.
2.
LEZING OF WORKSHOP
1,2,3 of 4 sessies
Misschien heb jij een sterke neiging jezelf voortdurend te bekritiseren en af te kraken. Ook al functioneer je goed wat betreft opleiding, gezin en werk, je blijft vooral letten op dat ene gebied waar je niet goed uit de verf komt. Als je een succesje hebt behaald, bagatelliseer je dat, je wuift het weg of je schrijft het toe aan externe factoren. Mislukkingen neem je echter wel voor eigen rekening. Bij kritiek krimp je ineen maar je voelt je al even ongemakkelijk bij complimenten. Moeilijkheden worden uit de weg gegaan, contacten zo veel mogelijk vermeden. Dit alles leidt dan weer op zijn beurt tot een versterking van een negatief zelfbeeld.
​
Gelukkig kunnen wij onszelf helpen. Een negatief zelfbeeld is een aangeleerd gedrag. We kunnen echter blijven afleren en bijleren. Dat vraagt een doelgerichte aanpak want een negatief zelfbeeld lost nu eenmaal niet vanzelf op. We kunnen anders naar ons zelf leren kijken en we kunnen ons anders leren gedragen. Patronen kunnen veranderd worden, maar dat vraagt oefening en het gaat geleidelijk. In deze reeks doen we dit aan de hand van een cognitief gedragstherapeutische aanpak. Je krijgt concrete tips, adviezen en opdrachten. We kunnen elkaar daarbij zeker helpen en ondersteunen.
3.
LEZING OF WORKSHOP
1,2,3 of 4 sessies
Weinig kan tegenwoordig op zoveel respect rekenen als “het druk hebben”. Het lijkt wel alsof een propvolle agenda hét statussymbool is van onze tijd. Maar zou het kunnen dat we hyperkinetisch, flitsend en boordevol leven verwarren met gelukkig zijn? Dat we ondertussen contact met onszelf verliezen, dat nemen we er dan maar bij.
In deze workshop willen we kijken of het mogelijk is om even op de rem te gaan staan en bewust te vertragen. Via een aantal eenvoudige relaxatie- en meditatieoefeningen leren we onze aandacht richten op het hier en nu, op de subtiele gewaarwording van wat er zich in ons lichaam en onze geest afspeelt. We geven onszelf de tijd om daar te leren van genieten.
Voorafgaande ervaring met meditatie is niet noodzakelijk. Een frisse, nieuwsgierige en open houding voor het onbekende is voldoende .